Ib Andresen Industri

Det vil jeg godt lige konflikte om

Hos Ib Andresen Industri er arbejdet med psykometriske værktøjer med til at skabe øget gensidig forståelse og højere trivsel blandt medarbejderne.
Af Tobias Petersen

Finn Buch, Recruiment & Education Manager
Klaus H. Larsen, Head of Strategy
Bente R. Pedersen, HR Chef

I mødelokalerne hos Ib Andresen Industri i Langeskov står en pyramideformet figur, som medarbejderne kan tage i hånden, hvis de ønsker at udfordre et forslag. Figuren er udarbejdet på baggrund af det psykometriske værktøj The Five Behaviours of a Cohesive Team og er et symbol, som understreger, at uenigheden er faglig og bunder i ønsket om at finde frem til den bedst mulige løsning. Den er samtidig et visuelt udtryk for virksomhedens arbejde med psykometriske værktøjer, som blandt andet har skabt en bevidsthed om, at konflikter kan bruges positivt. 

Hvis folk skal konflikte, tager de pyramiden og siger: ”Det vil jeg godt lige konflikte om”. ”Det er et tegn på, at det ikke er så farligt at gå i dialog om de uoverensstemmelser, der måtte være”siger Bente Rieck Pedersen, HR Chef i Ib Andresen Industri.

Konflikter er blevet en del af vores kultur, og det er noget, vi har arbejdet meget med. Det er samtidig blevet en del af vores sprog. Det er helt normalt, at vi siger, at ”det skal vi lige konflikte om”. Så ved alle, hvad det handler om. Man er okay på det personmæssige niveau, for man ved, at det er sagen, vi diskuterer”, tilføjer Finn Buch, virksomhedens Recruitment & Education Manager.

Nogle vil hellere bare nørde med tal

Den konstruktive tilgang til konflikter er et resultat af Ib Andresen Industris arbejde med psykometriske værktøjer fra DISCnordic. DISCnordic tilbyder værktøjerne Everything DiSC, som har fokus på adfærd og relationer, The Five Behaviours of a Cohesive Team, som anvendes til opbyggelse af teams, og AdaptGRT, som er et kognitivt testværktøj, der kan bruges til rekruttering og udvikling, og Ib Andresen Industri anvender alle tre i arbejdet med potentielle og nuværende medarbejdere.

”Everything DiSC bruger vi til at sikre, at folk i teams har en forståelse af, hvordan forskellige personer reagerer. Eksempelvis hvorfor nogen har meget travlt med at skabe resultater, mens andre mere er tænkere, og hvorfor nogle snakker rigtig meget, mens andre hellere bare vil sidde og nørde med tal. Den forståelse er vigtig i forhold til at kunne svare på, hvad det er der gør, at nogle personer virker rigtig godt sammen, og hvordan man sammensætter et velfungerende team”, forklarer Klaus Høffer Larsen, Head of Strategy i Ib Andresen Industri.

”The Five Behaviours of a Cohesive Team bruger vi til teamudvikling. AdaptGRT har vi taget i anvendelse ved ansættelsessamtaler for at få yderligere en dimension på kandidaternes kognitive evner”, tilføjer Finn Buch, idet han understreger, at værktøjerne snarere skal ses som elementer af en helhed end adskilte størrelser. 

”Jeg ser ikke ét af værktøjerne som vigtigere end de andre. Jeg ser dem som en sammenhæng. Det, det handler om, er at vurdere fra situation til situation, hvilket værktøj der vil fungere bedst”siger Finn Buch.

Nåja, men jeg er jo også en I-profil

Blandt medarbejderne hos Ib Andresen Industri er arbejdet med psykometriske værktøjer blevet modtaget med både skepsis og nysgerrighed. 

”Nogle har reageret med lidt undren og tryggethed, andre med nysgerrighed og glæde over, at vi nu kan tale sammen om, hvordan vi er som mennesker og kolleger”, siger Finn Buch.

”Men det afhænger også af, hvordan man bruger værktøjerne. Vi bruger dem til at forklare, at vi er ligeværdige i den kommunikation, vi har, men at vi har hvert vores udgangspunkt. Vores oplevelse er, at folk er vildt nysgerrige efter at finde ud af, hvad værktøjerne kan give os. Det er fantastisk positivt, synes jeg. Når vi serverer værktøjerne rigtigt, tager medarbejderne godt imod dem og kan godt se værdien i at diskutere de her ting”, uddyber han.

Ib Andresen Industris samarbejde med DISCnordic tog sin begyndelse i 2017, og fagudtrykkene fra værktøjerne er ligesom pyramiden i mødelokalerne allerede blevet en naturlig del af hverdagen i virksomheden.

”DiSC-profilerne lever i den grad blandt medarbejderne. Hvis der er en overensstemmelse, kan man for eksempel høre en sige: ”Nåja, men jeg er jo også en I-profil, så det er derfor, jeg reagerer, som jeg gør”. Vi oplever at det bliver brugt meget blandt medarbejderne, og at det skaber en større bevidsthed og selvforståelse. På den måde skaber det værdi for os”, siger Bente Rieck Pedersen.

Forståelse skaber trivsel

For Ib Andresen Industri er de psykometriske værktøjer i dag en integreret del af virksomhedens lederkodeks, og hensigten er at bruge modellerne til at skabe de optimale rammer for arbejdet i virksomheden.

”Vi kan se, at modellerne skaber en god sammenhæng om det, der er meget svært at tale om og håndtere. Hele den indbyrdes adfærd, vi har. De har givet os en god dialogramme, som jeg tror mange har savnet”, siger Finn Buch. En betragtning, Bente Rieck Pedersen er enig i.

”Det, at vi bruger Everything DiSC, og det, at vi giver anledning til noget selvrefleksion, er virkelig også brugbart, fordi man får en forståelse for modparten. Det er jo mennesker, vi har med at gøre, og vi møder ind hver morgen med hver vores ting i rygsækken, der gør, at vi kan tale forbi hinanden, og så er det værdifuldt, at vi har nogle værktøjer, som kan hjælpe dialogen og forståelsen på vej”, siger hun. At anvendelsen af værktøjerne også vil kunne ses på bundlinjen, er Finn Buch ikke i tvivl om. 

”I en god driftsorganisation i dag taler man jo rigtig meget om drift. Men hvordan gør vi det, så vi samtidig har høj trivsel? Det er det, de her modeller kan bruges til, og som vi kan se værdien af”afslutter han.

Share this post

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på print
Del på email
Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.